ik geniet sindsdien des te meer

Ik ben oud. Mensen vragen wel eens wanneer je oud bent, maar als je de oorlog hebt meegemaakt, dan kan je niet ontkennen dat er toch al wel enkele jaren op je teller staan.

Samen met mijn moeder ben ik tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Frankrijk gevlucht. Die trip zal ik nooit vergeten. Mijn vader zat in het leger dus voor hem zat er niets anders op dan zorgen voor het vaderland. In Frankrijk leerden we al vlug een Joods gezin kennen. Samen met hen zijn we na een aantal maanden terug naar Belgiƫ gekomen.

Terug in Belgiƫ zat er voor onze nieuwe vrienden, of hoe zeg je dat (?), niets anders op dan onderduiken bij ons thuis. Van 1942 tot aan de bevrijding hebben ze zich bij ons verborgen gehouden.

Het was een zware tijd. Telkens wanneer mensen zeggen dat ze ook goede momenten hebben meegemaakt tijdens de oorlog, keert mijn maag zich om. Ik vond het een verschrikkelijke tijd, momenten om nooit meer aan terug te denken, dagen die je beter uit je geheugen kan wissen.

Maar kijk, ik ben hier nog steeds en geniet sindsdien des te meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *